Направете ги овие 5 чекори и бидете продуктивни

„Како да бидеме продуктивни, подобро организирани и приоритетни“ се некои од прашањата кои не мачат речиси секојдневно. Продуктивноста се учи и се усвојува исто како и другите вештини, а има мали трикови и чекори кои можат да помогнат во тоа. Многу време се троши на активности кои не придонесуваат за конечната цел, туку се административни задачи или пропратни активности, а со добар план тоа може да се промени. Ви носиме совети како да бидете продуктивни во пет лесни чекори.

  1. Креирање на план за активности, календар или распоред

Пред да започне кој било проект или недела, најважно е да се посвети време на организацијата. Тоа најлесно се прави преку календарот за следниот период во кој треба да се внесат сите задачи, да се процени што ќе правиме кога и колку време ни треба за тоа.

Ако на почетокот не знаете за кои активности колку време е потребно и не можете да процените, почнете да водите дневник за активности. Тоа е список на работи што сте ги направиле во текот на деновите и времето кога ве одзеле истите тие задачи, а веќе по една недела водење дневник за активности, полесно е да се состави план за следната недела. Кога календарот е добро организиран, половина од работата е завршена.

Олеснете си и користете календарски апликации како Asana, Trello или едноставно Google Calendar. Кога знаете какви активности ве очекуваат, полесно ќе се фатите за работа и ќе се подготвите за секоја од овие активности, бидејќи планирањето е половина работа.

  1. Поставете приоритети

Без разлика на добрата организација и користењето на календари или апликации, денот сепак има (само) 24 часа. Затоа е најважно да одредиме кои задачи се поприоритетни, односно кои не смееме да ги пропуштиме. Веќе пишувавме за тоа како да поставите приоритети, а најважно е да размислите што ви е важно, а што е итно. Други активности се крадци на време и во третиот чекор одредуваме што ќе правиме со нив.

  1. Делегирајте или одложите

Откако ќе се подредат приоритетите во задачите, лесно може да се разбере кои се оние кои не се толку итни и важни. Честопати некои работи изгледаат исклучително важни, но во споредба со другите јасно е дека тие се всушност на дното на листата. Така, задачите што не се на врвот на листата на приоритети мора да излезат. Клучот е да ги пренесеме на некој друг, ако е можно, или едноставно да ги одложиме за некој ден кога ќе имаме повеќе време.

  1. Без мешање

Списокот е сложен, распоредот е јасен, приоритетите поставени… Сега е време за работа! Може да нè вознемири просторот во кој работиме, звуците на домашните ако делиме домашна канцеларија, известувањата на мобилните телефони… Нема квалитетна и продуктивна работа се додека има одвлекување на вниманието. Една од најважните работи за продуктивноста е уредноста. Уредната и уредна (домашна) канцеларија предизвикува добра работна атмосфера, а тивкиот звук на мобилниот телефон ви овозможува да се фокусирате за момент. Само кога се е средено и смирено можеме навистина да бидеме продуктивни.

  1. Прилагодете ја работата на себе

И на крај, ако воопшто е можно, бидете флексибилни со себе и приспособете ги најважните задачи во периодот од денот кога знаете дека сте најпродуктивни. Најдобро се познаваме себеси и ако знаеме дека не сме утрински, туку најдобро функционираме доцна навечер, едноставно најважните задачи ги оставаме за тој период. Некои се претежно утрински типови и им е тешко да функционираат кога целиот свет ќе се разбуди. Во тој случај, обидете се да ги решите најважните задачи рано наутро, денот ќе има сосема поинаков тон.

Leave a Reply

Your email address will not be published.