Sprezzatura: Тајната на италијанскиот стил

Италијанскиот господин изгледа беспрекорно и дефинитивно не е здодевен. Италијанскиот господин е шик, кул и зрачи со аура на уредност без да гледа дека тој премногу се обидел да го постигне тоа. Ова е принципот на италијанскиот стил, добро познатото Sprezzatura, италијанскиот збор за правење сè што ви се чини дека е без напор.

Sprezzatura е италијански збор што произлегува од Книгата “The Book of Courtier” на Балдасаре Кастиљоне. Авторот го дефинира како “одредена безгрижа, за да ја скрие сета уметност и да направи што и да прави или вели дека се чини дека е без напор и речиси без никаква мисла”. Накусо, тоа е опишано како уметност на безмалку мајсторство.

Sprezzatura мора да биде елегантно, авантуристичко, лежерно и поетско. Тоа не се потпира на строги правила и стереотипи. Рецептот за невнимателен, значаен и слободен живот.

Италијанскиот стил е лесен и лежерен, но никогаш не изгледа невешт. Италијанскиот господин точно знае што да прави за да изгледа како опуштен и елегантно. Тој може да ја врзува вратоврската на незгоден начин за да изгледа попривлечен. Може дури и да користи некои кич елементи на неговата облека. Но, што и да прави е балансирано и внимателно.

Италијанскиот господин ќе те изненади секој пат. Затоа што точно знае што да прави … И тоа го прави беспрекорно!

ФОТО: Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.