Во сериознa неизвесност е иднината на Volkswagen Golf

На големо разочарување на многумина, сегашната генерација на Volkswagen Golf би можела да биде последна, а конечната одлука ќе биде донесена во текот на следните 12 месеци. Според раководителот на германската компанија, развојот на деветтата генерација на овој модел не е профитабилен поради бројни фактори.

Извршниот директор на брендот Volkswagen, Томас Шафер, изјави дека иднината на Golf е неизвесна поради зголемените трошоци за развој и производство на автомобили со мотори со внатрешно согорување.

Воведувањето на нормите Еуро 7 се очекува во текот на следните неколку години, а овие правила за емисија на издувни гасови ќе ја покачат цената на конвенционалните автомобили за 3 до 5 илјади евра, тврди Шафер. Тој исто така изјави дека крајот на достапните бензински и дизел мотори е близу, бидејќи производството на SUS мотори со построги регулативи ќе ги зголеми трошоците за развој. Што се однесува до Golf, Volkswagen моментално работи на редизајн на актуелната верзија, но Golf 9 во овој момент е неизвесен.

Фото: Volkswagen Golf

Шафер истакна дека развојот на нов модел со SUS мотори кој нема да го има традиционалниот животен век од 7-8 години кој едноставно не е исплатлив. Развојот на мотори кои ги исполнуваат стандардите Еуро 7 ќе биде исклучително скап, па таков модел би бил загуба за компанијата.

Ако ја прочитате меѓу редови неговата изјава, каде Golf 9 нема да се продава 7-8 години, таа е поврзана со забраната за продажба на нови автомобили со SUS мотори во ЕУ од 2035 година. Сегашната генерација беше претставена во 2019 година и најверојатно ќе добие редизајнирана верзија во 2023 или 2024 година која ќе биде во продажба околу 3 до 4 години.

Фото: Volkswagen Golf

Според тоа, потенцијалниот Golf 9 би пристигнал во 2027 година, што значи дека крајот на неговиот животен век би се совпаднал со почетокот на забраната за продажба на нови автомобили со SUS мотори. Шафер изјави дека конечната одлука за Golf 9 ќе биде донесена во следните 12 месеци.

Извор: nova.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.