Заборавени машки спортови кои се повторно во мода

Иако времињата на витешки турнири се долго зад нас, а во модерните времиња тематски фестивали само повремено се организираат со цел зачувување на традицијата, двобојот повторно станува популарен кај младите луѓе.

Двобојот е вид на конкуренција која ни е позната од филмови со средновековни теми.

Оваа е ситуацијата кога два витези во полн оклоп, и на коњи, се напаѓаат едни други со копја со цел да го симнат противникот од неговиот коњ.

Тоа е навистина атрактивен спорт и неверојатно е дека денес имам привилегија да присуствувам на овој витез и спортски спектакл , рече Бошко Козарски, авторот на шоуто „Културишта“.

Од пред неколку години, Ненад Митровиќ од Мрчаќ ја обнови својата работа на оваа вештина во рамките на својот клуб за коњи, а најмладите витези кои „џогираат“ таму имаат 15-16 години.

Пушкин загинал во двобој

Освен што двобојот се смета за спорт, тој се смета и за начин да се покаже машкоста и да се зачува достоинството.

Славниот руски писател Пушкин загинал токму во двобој, конкурирајќи за срцето на една дама.

Денеска двобојот се организира на ниво на спортска игра и се намалува ризикот за повреди или смртни случаи.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.