Зошто секогаш вашето салдо е во минус?

Иако многу луѓе се прашуваат како да излезат од минус, не постои лесен или едноставен одговор. Прво, треба да ја пронајдете причината зошто сте во минус, иако веројатно ги има повеќе. Подолу набројуваме само некои од нив, а кога ќе откриете што влијае на вашиот минус, веруваме дека ќе најдете начин да се справите со тоа.

  • Целата плата ја оставате на тековната сметка

Ако платата е во паричник или тековна сметка, полесно се троши. Се додека гледате дека има пари на сметката, полесно ги трошите. Најдобро ќе биде ако поставите траен налог веднаш да повлечете одредена сума од вашата сметка и да ја префрлите на штедење. Или направете го тоа сами секој месец откако ќе добиете плата. Ако го немате на вашата сметка, ќе биде потешко да го потрошите.

  • Премногу трошите на глупости и ситници

Секако дека треба да трошите на важни работи, но многу луѓе трошат добар дел од својата месечна плата на непотребни работи. Секој мора да има свои задоволства, но на овие работи.

  • Немате соодветна цел

Многу е полесно да заштедите за некоја конкретна цел отколку само да имате намера „да заштедите“. Поставете цели за нешто што ви е важно и штедете за тоа. Ако инаку сте во минус поради годишното, поставете си цел колку месечно треба да заштедите за следната годишна и држете се до тоа, одвојте 200 куни месечно за пензија…

  • Купувате кога има попусти, но го купувате и она што не ви треба

Вреди да одите да земете нешто што има 20% попуст, но несоодветна одлука ќе ви биде доколку купите 10 парчиња од производот. Размислувајте рационално, а бидете внимателни како ги трошите вашите средства. Импулсивното размислување честопати нѐ води кон грешни одлуки.

  • Размислете колку камата плаќате на долговите

Ако имате кредитни картички, не мора да плаќате сè пропорционално од сумата што ја имате за да ги затворите долговите, туку плаќајте ги прво оние со најголема камата, највисока камата за задоцнето плаќање и трошоци за потсетување за да избегнете акумулирање на дополнителни трошоци.

Leave a Reply

Your email address will not be published.