Гангстер со стил – Џон Готи (ФОТО)

Џон Готи роден на 27 октомври 1940, а починал на 10 јуни 2002) бил италијанско-американски гангстер кој бил шеф на моќното криминално семејство Гамбино во Њујорк. Готи и неговите браќа пораснале во сиромаштија и се вклучиле во криминалниот живот уште од најрана возраст. Готи многу брзо станал познат, станувајќи еден од најголемите заработувачи на криминалното семејство и заштитник на семејството Гамбино во времето на Аниело Делакроче.

ФБИ ги обвинил членовите на групата на Готи за продажба на наркотици, по кое Готи го искористил растечкото несогласување околу раководството на семејството Гамбино. Готи стравувал дека ќе биде убиен заедно со неговиот брат и најдобриот пријател, од гамбинскиот шеф Пол Кастелано за продажба на дрога, па затоа го организирал убиството на Кастелано во декември 1985 година и го презел семејството кратко потоа. Ова го позиционирало Готи како шеф на најмоќното, најбогатото и најголемото криминално здружение во светот, правејќи стотици милиони долари годишно од градежништвото, управувањет со отпад, киднапирање, трговија со дрога, рекетирање, проституција, изнудување, порнографија, нелегално коцкање и други криминални активности.

На својот врв, Готи бил еден од најмоќните и најопасните криминални босови во светот. Во текот на неговата ера тој станал широко познат по неговата искрена личност и уверлив стил, кој им се допаѓал и на општата јавност. Неговите врсници избегнувале да привлечат внимание, особено од медиумите, но Готи станал познат како „The Dapper Don“ за неговата скапа облека и личност пред новинарските камери. Подоцна му бил даден прекарот „Тефлонот Дон“, откако три високопласирани судења во 1980-тите резултирале со негово ослободување, иако подоцна било откриено дека судските процеси биле нарушени од страна на поротници, несоодветно однесување на поротниците и заплашување на сведоците. Органите за спроведување на законот продолжиле да собираат докази против Готи, кои помогнале во неговото пропаѓање.

Неговиот главен советник Семи Гравано е заслужен за успехот на ФБИ во конечното осудување на Готи. Во 1991 година, Гравано се согласил да ги претстави доказите на државата и да сведочи за обвинителството против Готи, откако го сослушале Готи за прислушувањето, правејќи неколку прекршувачки забелешки за Гравано, кои го вмешале и во неколку убиства. Во 1992 година, Готи бил осуден за пет убиства, заговор за убиство, рекетирање, опструкција на правдата, нелегално коцкање, изнудување, затајување данок и кредитирање. Тој бил осуден на доживотен затвор без условно ослободување и бил префрлен во казнено-поправна установа на САД. Готи починал од рак на грлото на 10 јуни 2002 година во Медицинскиот центар на Соединетите Американски Држави за федерални затвореници во Спрингфилд, Мисури.

Според поранешниот шеф на криминалното семејство Лукезе: „Она што Џон Готи го направи беше почетокот на крајот на Коза Ностра.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА: Стилот на бизнисменот Божидар Јанковски

Leave a Reply

Your email address will not be published.