/

Ако сте пушач наутро земајте маслиново масло за орална хигиена

Гаргара на маслото е еден од најпознатите методи за чистење на усната шуплина во Ајурведата, но придобивките не се поврзани само со устата.

Оваа древна техника за чистење може да изгледа невообичаено за многумина, но се покажа дека тресењето на маслото влијае на голем број здравствени проблеми.

Го подобрува расположението и заморот, ги намалува мигрените

Редовното и правилно тресење ќе донесе резултати во третманот на голем број болести и нарушувања.

Покрај чистење на оралната микрофлора и зајакнување на непцата, ја зголемува потрошувачката на штетни материи во телото, ја враќа виталноста, а заморот, несоницата и лошото расположение исчезнуваат, а мигрените се намалуваат.

Затоа, Ајурведата, исто така, го нарекува овој метод радикално чистење на енергија.

Ги собира бактериите

Маслиновото масло делува и како паста за заби бидејќи благодарение на густината ги собира бактериите од усната шуплина и грлото и го прочистува непцето.

Гаргара со маслиново масло често се користи и како техника за орална хигиена.

Маслиновото масло има особено значаен ефект за луѓе кои се пушачи, бидејќи ги собира наслагите од бактериите кои се размножуваат со помош на чадот од цигари.

Медицинските лица советуваат маслиново масло како превентивна мерка против канцер на грлото.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.