/

Домашни третмани за болни, уморни и отечени стапала

Летото е период кога најмногу страдаат стапалата поради отворени обувки, поголема топлина, но и поради прашина која е во непосреден допир со кожата од стапалата кога сме полубоси.

Со болни и отечени стапала сите се соочуваме поретко или почесто во текот на летото.

Затоа ви предлагаме природни и домашни решенија за лекување на отокот од стапалата:

Ладна вода 

Држете ги стапалата во ладна вода неколку минути. Ладната вода ја смирува болката од топлината и отокот на стапалата.

Спреј на база на ментол

Спреј на база на ментол ги лади стапалата и ја намалува болката. Секогаш кога ќе почувствувате дека стапалата ви се вжештени аплицирајте од спрејот за стопала на база на ментол.

Држете ги во хоризонтална положба

За намалување на отокот и повлекување на болката држете ги стапалата во хоризонтална положба.

Отокот е застој на крвотокот во стапалата, па исправањето на нозете ќе го раздвижи крвотокот.

Масажа 

Правете почести масажи на стапалата во времетрање од 2-3 минути.

Масажата исто така ќе помогне за придвижување на крвотокот.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.