/

Сите позитивни ефекти на пивото и препорачана количина!

Пивото се смета за слаб алкохол и често не се третира сериозно последицата до која може да донесе често конзумирање на пиво.

Постои одредена количина на пиво која е препорачана да се испие во текот на еден ден. Секакао постои и препорака да не се пие пиво секој ден, туку најмногу два пати во неделата.

Пивото ја исфрла водата од организмот и како и секој алкохол придонесува за дехидрирање на организмот.

Дозата на пиво која треба да се испие е поврзана со количина на вода која сте ја испиле во текот на денот.

Препорачана количината на пивото е најмногу два пати помала од количината на водата.

Тоа значи дека ако во текот на денот сте испиле 2 литри вода, количината на пиво внесено во организмот треба да е 1 литар.

Еден литар пиво е две дози по 0.5 или три дози од 0,33. Секое конзумирање над оваа препорачана количина прави голема штета по здравјето.

Позитивни ефекти:

Пивото е извор на витамин Б, поради што има позитивно влијание врз нервниот систем.

Доколку сте под стрес или голем емоционален и психолошки умор, една чаша пиво ќе ви помогне да се опуштите.

Но доколку претерате со внесто на пивотот, тогаш може да имате и контра ефект.

Алкохолот од пивотот може да ги наруши фазите на спиење.

Така утрото кога треба да бидете во најдлабок сон, всушност да се разбудите уморни и подувани од пивото.

© Фото: Freepik.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.