/

Фитнес или билдерство? За што се одлучуваат денеска мажите

Билдерството во минатото беше тотален хит помеѓу мажите. Но се чини дека се почесто мажите се одлучуваат за фитнес наместо масовни облини кои даваат впечаток на припадност во посебен примерок од човечкиот вид или некој „супер вид“.

Причината е едноставна, преку фитнесот се задржува природната форма на телото и тоа се одржува во неговата минимална кондиција и тежина.

Предности на фитнесот:

topless man in black shorts sitting on black and silver barbell
Фото извор: Unsplash.com

Разлика во исхраната 

Покрај количина на тренингот, постои голема разлика во исхраната на луѓе кои се занимаваат со фитнес односно луѓе кои се занимаваат со билдерство.

Неретко се конзумира и голема количина на додатоци во исхраната кои не се произведени на природен начин и кои дополнително го оштетуваат црниот дроб и го интоксицираат телото.

Фитнесот нема побарувачка на големи количини храна и се насочува повеќе на есенцијална храна или свежа храна во согласност со индивидуалните потреби на поединецот.

exercising man
Фото извор: Unsplash.com

Помалку е повеќе 

Свеста на потрошувачите денеска се врти околу филозофијата „less is more“ преку која се штеди прекумерено и непотребно трошење на природните ресурси.

Фактот дека најголем број на светската популација умира поради прејадување, ја врати свеста на луѓето кон аскетизмот и конзумирање на помали количини на храна.

Под влијание на оваа парадигма, се создаде и идеалот за тела во оптимална тежина (калкулатор на BODY MASS INDEX) се над оптималната тежина (која е потребна во билдерството) се смета за голема опасност по здравјето на телото.

Луѓето се враќаат кон природниот изглед во минимални пропорции, затоа фитнесот е поатрактивен од билдерството и меѓу мажите.

© Gentlemanmagazine Фото: Freepik.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.