Имате отечено лице? Проверете дали внесувате оптимално сол

Солта содржи околу 60 проценти хлорид и 40 проценти натриум. Повеќето необработени намирници, како зеленчук, овошје, ореви, месо и млеко, не содржат натриум.

Солта што ја јадеме помага во затегнување и опуштање на мускулите, влијае на нервите и ги балансира минералите што се во телото.

Колку сол ни треба?

Солта е важен дел од вашата секојдневна исхрана. Ни треба за да можеме да функционираме нормално.

Затоа Светската здравствена организација препорача лажичка, односно пет грама сол, која содржи два грама натриум, како препорака за дневни потреби кај здрави возрасни лица.

Сепак, важно е да се нагласи дека потребите, како и едни за други и за оваа хранлива материја, се индивидуални и значително отстапуваат во зависност од голем број фактори: клима, сезона, здравствена состојба, начин на живот и ниво на физичка активност.

Отечено лице

Овој симптом може да се појави поради премногу сол во телото, а најчесто на лицето, рацете, нозете и зглобовите. Ако забележите вакви промени, размислете колку сол јадете.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.