Вратоврска, кошула и одело: Примамлива комбинација за секоја пригода

Различни ситуации бараат различен стил на облекување, дури и кога тоа е навидум станува збор иста облека како кошула, одело и вратоврска. Секој од овие три елементи е важен, во случајов и оделото и кошулата и вратоврската.

Сите елементи заедно го создаваат крајниот впечаток. Ако носите кошула и вратоврска без јакна, впечатокот ќе биде помалку елегантен и свечен, како и ако не носите вратоврска со оделото и кошулата. Формалноста е поголема колку повеќе се присутни сите елементи и толку поелегантни се сите поединечно.

Еве неколку идеи како да комбинирате костум, кошула и вратоврска и во кои ситуации:

Класичен, едноставен и професионален стил

Најсигурен и најконзервативен начин за комбинирање се класичните бои, темно сив костум и бела кошула. Овој тип на облека е добар за прв впечаток, за интервјуа за работа, одење на суд, конзервативни деловни состаноци и слично. Вратоврската што ќе ја изберете за оваа комбинација треба да додаде боја и контраст, но во исто време да не биде премногу впечатлива. Најдобар избор би биле нијансите на темна црвена, темна сина и шарена шема. Со овој избор на облека нема да изгледате модерно, но ќе изгледате доверливо, професионално и класично.

Фото: Класичен, едноставен и професионален стил

Вратоврска на риги и кошула со пруги

Интересна комбинација за да добиете добар прв впечаток е и кошулата со пруги во комбинација со вратоврска на риги. Оваа комбинација е помалку формална, па затоа е погодна за оние кои секојдневно носат костум и вратоврска. Кога имате ваква комбинација, одберете едноставно одело. Пругите на кошулата треба да бидат потенки од оние на вратоврската. Најпопуларни бои за ваквите комбинации на кошулата и вратоврската се бела и сина, сива и бела, беж и бела и розова и бела.

Фото: Вратоврска на риги и кошула со пруги

Вратоврски во боја

Разбивањето на монотонијата во деловната облека е сосема секојдневна работа и нема ништо необично во тоа. Изберете бои според вашето расположение, но и според тоа што ви одговара. За оние кои се склони кон класични комбинации добар избор би биле вратоврската и кошулата во иста боја кои се разликуваат само по нијанси. Ако веќе зборуваме детално, вратоврската би требало да биде потемна од бојата на кошулата. Честите комбинации се во сина боја, додека многу други бои се прилагодуваат на сезоната, а за есен се препорачуваат вратоврски во следните бои: портокалова, темно зелена и темно сина. Боите како розевата, светло сината, светло зелената и жолтата повеќе одговараат за пролет. Шарената вратоврска е добар избор за класичен и професионален изглед кој не е монотон.

Фото: Вратоврски во боја

Костум од подебела ткаенина или со дезен

Ваквите костуми обично се резервирани за позрели мажи на кои оделото им е начин на живот. Ова е полежерна комбинација, но и комбинација која покажува дека често носите костум, дека костумот е нешто природно за вас и дека комбинирате различни стилови. Ваквиот костум покажува и дека сте модерни, но и зрели како личност.

Фото: Костум од подебела ткаенина или со дезен

Розева кошула

Светло розевите нијанси на кошулата и на вратоврската се многу популарни во последно време. Тие покажуваат дека ја следите модата и дека знаете што се случува во светски рамки. Розевата комбинација на вратоврска и кошула може да направи да изгледате стилски. Овој стил е за секојдневни излегување и не е најдобриот избор за интервјуа за работа и општи први впечатоци. Подобро е да ги комбинирате овие бои со понеутрални како сина или сива за да го ублажите впечатокот. Со комбинација како оваа подолу на светла розева и сина, постигнувате хармонија помеѓу конзервативното и модерното.

Фото: Розева кошула

Во секој случај, зависат и многу екстерни фактори. Изборот на комбинација на вратоврска и кошула многупати се ориентира според годишните времиња. Секогаш треба да внимавате комбинациите да се прилагодат и на годишните времиња.

Кога е постудено време, изборот се подебели материјали, па дури и вратоврските може да се направат од погруби материјали. Кога станува збор за особено свечени или елегантни пригоди, свилените вратоврски сепак треба да бидат избор. Кошулите во зима се претежно од памук или волна, а изборот на бои се прилагодува и на постуденото време, па затоа полесните и понеутрални кошули се почест избор од појаките бои. На тој начин боите и дезените се прилагодуваат на поладна атмосфера.

Летните материјали вклучуваат материјали како памук и лен, а чест избор се посветлите бои за вратоврска како светло зелена, сина, жолта. Моделите на познатите гигантски се почесто застапени во летните комбинации, па затоа имајте го предвид и овој факт при изборот на соодветна облека.

Leave a Reply

Your email address will not be published.