Трепкајте почесто, тоа е добро за вашите очи и мозок!

Во просек, повеќето луѓе трепкаат околу 15 до 20 пати во минута. Ова значи дека додека сте будни, веројатно трепкате:

 • 900 – 1.200 пати на час
 • 14.400 – 19.200 пати на ден
 • 100.800 – 134.400 пати неделно
 • помеѓу 5,2 и 7,1 милиони пати годишно

Секое трепкање трае помеѓу 0,1 и 0,4 секунди. Со оглед на тоа колку просечно лице трепка во минута, тоа сочинува околу 10 проценти од времето кога сте будни.

Истражувањата сугерираат дека нема значајна разлика во тоа колку често трепкате врз основа на полот или возраста.

Зошто трепкаме?

Трепкањето е од суштинско значење за здравјето на очите. Тој игра клучна улога во:

 • Отстранување на остатоци од очите, како што се мали честички од воздухот, суви солзи и мртви клетки
 • Внесување на хранливи материи и други супстанции во вашите очи кои помагаат да бидете здрави
  навлажнување на очите, што го спречува сушењето на очите и го намалува ризикот од проблеми со солзниот филм
 • Доведување кислород во очите
 • Сите овие функции, исто така, помагаат да се спречат инфекции на очите.
 • Покрај тоа, трепкањето му овозможува на мозокот кратко да се одмори, помагајќи ви да се фокусирате повторно на она што го правите.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.