/

Четири најчести причини поради кои доаѓа до развод на бракови

Додека смртта нe не раздели, се зборовите со кои многу парови се обврзуваат на партнерство до крајот на животот.

И никој од нив не се жени мислејќи дека ќе се разведе.

Но, за жал, без разлика колку двојките ветуваат вечна љубов, односите се распаѓаат и паровите се разведуваат.

Интригантна нова студија за луѓе кои неодамна се развеле, подетално разгледа некои од овие причини, фрлајќи светлина врз најчестите фактори што влијаеле врз тоа.

Една студија објавена во списанието Journal of Sex & Martial Therapy испитува 2.371 разведени лица, барајќи од нив да изберат повеќе од една причина за развод.

Ова се најчестите одговори.

Недостаток на љубов или интимност

Највообичаен одговор, даден од 47% од учесниците, беше недостаток на љубов или интимност. Или затоа што еден се заубил или двајцата партнери престанаа да чувствуваат љубов.

Проблеми во комуникацијата

Бројни експерти и терапевти наведуваат дека ова е голем проблем што на крајот може да заврши со развод.

Сепак, 44% од учесниците истакнаа дека разводот е резултат на проблеми во комуникацијата, што го прави втор најчест проблем.

Истражувачите објаснија дека ова може да значи дека секој брачен другар има различен стил на комуникација или дека едниот комуницирал помалку од другиот.

Недостаток на сочувство, почит и доверба

Третата најчеста причина беше недостатокот на сочувство, почит и доверба, и беше избрана од 34% од учесниците во оваа студија.

Растојание

Бројни сопружници, дури 32% од нив, се нашле како се оддалечуваат со текот на времето.

Научниците открија дека ова може да значи дека секој брачен другар развил различни вредности или дека сака да направи нешто различно со својот живот, за што не планирале кога ќе се венчаат.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.