/

Дали е подобро да јадеме овошје или да го пиеме исцедениот сок

Сокот од портокал и портокал ги има истите основни хранливи материи, но целото овошје содржи многу диетални влакна во оваа форма.

Диеталните влакна го помагаат процесот на варење и ја забавуваат апсорпцијата.

Шеќерот од соковите брзо влегува во крвта, додека истата количина шеќер од целото овошје многу побавно влегува во крвотокот.

Ако пиете сок и целиот шеќер влезе во крвотокот одеднаш, калориите што не ги користите во тој момент ќе се складираат како маснотии.

Од друга страна, ако јадете овошје, а шеќерот од него постепено се распаѓа, бидејќи влакната ја забавуваат брзината на варење.

На овој начин вашето тело има поголеми шанси да ги искористи тие калории.

Во тој случај, повеќе калории ќе бидат согорени и помалку складирани.

Исто така, поради задржувањето на диеталните влакна, апсорпцијата на шеќер во крвотокот се намалува.

Влакна како сунѓери апсорбираат шеќер во телото и ја забавуваат нивната апсорпција.

Друга точка во корист на целото овошје е затоа што кога ќе го исцедиме овошјето.

Кога го цедиме овошјето секогаш користиме повеќе овошје отколку што инаку би можеле да јадеме.

Така, еден исцеден сок од портокал обично содржи 3 до 4 портокали, а во тој случај уште поголема количина шеќер, кој побрзо влегува во крвотокот.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.