/

Дали конкуренцијата на работа е здрава или токсична?

Ако сте индивидуалистички тип на работник тогаш дефинитивно ДА, но доколку е потребна тимска работа за успешно завршување на еден проект тогаш конкуренцијата може да донесе многу проблеми.

Работењето во поголема група подобро функционира доколку соработувате, а конкуренцијата може да стане вистинска кочница.

black smartphone near person
Фото извор: Unsplash.com

Еве кои се ефектите од конкуренцијата на работно место:

Се фокусирате на привид 

Во трката да постигнете побрз успех, се фокусирате на квантитет, а не на квалитет.

Затоа она што го постигнувате не значи автентичен и длабок развој, туку хиперпродукција што ве прави добар фабрички работник, но вам од аспект на личен развој не ви носи апсолутно ништо.

Погрешно разбирање на успехот

Кога се натпреварувате со некој, постои голема можност некој друг да ви ги наметнува „правилата на игра“.

Затоа не се натпреварувајте со другите, туку со себе. Многу бука може да значи краткорочен успех, но на долги стази, не значи ништо.

Почекајте ги вашите 5 минути и поентирајте во вистинско време!

Побрзо се изморувате 

Кога сте во постојан натпревар, вие сте под стрес кој ве исцрпува и ве прави изморени.

Научно е докажано дека кога човекот е уморен, му е намалена работната ефикасност!

Работната средина ви носи стрес, а не задоволство

Кога постои суров натпревар на работа, работното место ви провоцира стресогено однесување, наместо задоволство. 

Со оглед на тоа дека човекот поминува најголем дел од својот ден на работа многу е важно каква емоционална и социјална атмосфера владее на работното место.

© Gentlemanmagazine  Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.