Додатоци во исхраната може да направат повеќе штета одошто корист

Научниците се повеќе се убедени дека земањето витамини нема никакво влијание во спречување на смрт или болест кај општата популација, а неодамнешните истражувања покажаа дека вишок на антиоксиданти го зголемува ризикот од рак.

Во многу случаи, земањето големи количини во форма на додатоци (особено витамини А, Ц и Е и бета-каротен) може да биде штетно, бидејќи го зголемува ризикот од рак и други болести, бидејќи концентрацијата на антиоксиданси во организмот се зголемува прекумерно.

Покрај тоа, некои витамини и додатоци можат да направат повеќе штета отколку добро, предупредува д-р Мики Барбер и смета дека пет те витамини и додатоци треба темелно да се прегледаат, вклучувајќи калциум, додатоци на калциум, додатоци на витамини и минерали за над 50 години.

Барбер додава дека храната е најдобриот начин телото да добие витамини и минерали за оптимално функционирање на клетките, иако не сите овие витамини можат да се добијат во секој оброк.

Затоа, јадете разновидна храна, одгледувана органски без пестициди и хормони, варете свои оброци и не јадете надвор од домот, бидејќи во спротивно ќе ви требаат мултивитамини, истакнува Барбер.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.