Емоционална прељуба е почеста од физичка прељуба

Дури и ако никогаш нема физички контакт и сето тоа се сведува на флерт, разговор и фантазии, тоа се смета за емоционална прељуба. Како да ја препознаете?

Што е емоционална измама?

Тоа е врска во која емотивно се зближувате со личност од спротивниот пол надвор од врска или брак, дури и ако никогаш нема бакнеж или секс.

Често се случува на социјалните мрежи, каде што луѓето дури и не се среќаваат лично, туку редовно кореспондираат, зборуваат за се и со текот на времето почнуваат да негуваат чувства едни за други.

Емоционалната измама се смета за разговори и пораки во кои некој флертува, што има сексуална конотација, лични шеги, озборувања за партнерот со кој сте во врска или брак, фантазирање за состанок.

Се разликува од пријателството

Не е тешко да се забележи разликата, бидејќи ја криете таа врска од вашиот партнер, а комуникацијата е несоодветна за пријателска.

Во емотивна врска, се воспоставува поинтимна врска отколку со пријателите, и постепено лицето се дистанцира од партнерот со кого е во врска или брак.

Исто така, постои опасност од сексуален однос, а последица може да биде раскинување или развод. Тоа не е случај со пријателите.

Копнеете за вниманието на таа личност

Кога сте во врска или брак, не треба да ги трошите чувствата, времето и напорот на друга личност.

Дури и ако односот со партнерот не функционира правилно, тоа не е изговор за емоционалните потреби да се задоволат од страна.

Кога тоа се случува и ви се допаѓа вниманието на нова личност, едвај чекате да го видите, слушнете, кореспондирате, сте направиле емотивна измама.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.