/

Граница помеѓу уживање во алкохол и алкохолизам

Алкохолизмот отсекогаш бил сериозен проблем во нашето општество, и во овие тешки, чудни времиња, многу луѓе, за жал, бараат утеха во алкохолот.

Најлошото нешто кај алкохолизмот е фактот дека станува збор за прогресивна болест, и со текот на времето симптомите стануваат поизразени.

Ако забележите некој од овие симптоми кај личноста со која сте во врска, големи се шансите да имате работа со алкохоличар.

Немојте да се залажувате затоа што не е секогаш лесно да откриете кој е многу зависен од алкохол и кој само сака да пие, па ова се толкува како „социјално пиење“.

Сепак, постојат некои знаци кои можат да ви помогнат.

Првиот е познатиот „пијалок за да се опуштите“. Кога алкохолот станува начин за справување со сите проблеми во животот, тоа е сигурен знак за алкохолизам.

Алкохоличар ќе сака да пие кога е лут, кога е тажен или е под стрес на кој било начин.

Дури и кога се исклучително среќни, алкохоличарите посегнуваат и по алкохол, бидејќи без него едноставно не можат да функционираат.

Друг важен сигнал е дека социјалниот живот на алкохоличарите е фокусиран на пиење.

Ако видите дека некој редовно посегнува по алкохол или учествува исклучиво во активности поврзани со алкохол, тоа е сериозен знак.

Кога мажот е на добар пат да стане алкохоличар, почнува да бара пијалок на сите можни начини. Тоа го оптеретува и неговиот социјален живот и станува непријатен за средината.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.