/

Кога ќе го прочитата ова ќе пиете по една чаша црвено вино со ручек

Црвеното вино е омилена пијачка на голем број на луѓе особено во зимскиот период. Чаша црвено вино се препорачува од голем број на нутриционисти како пијалак што се послужува по калоричен ручек.

Сепак препораката е да се конзумира црвено вино во строго ограничени количини и само по ручек бидејќи тоа има бројни ефекти врз човековото здравје:

Го забразува варењето на храна

Чаша црвено вино може да го забрза варењето на храна и да ја поттикне работата на вашиот метаболизам. Црвеното вино се препорачува како пијалак за голем број диети бидејќи ги топи мастите земени преку храна.

Ве ослободува од стрес

Чаша црвено вино ќе ве ослободи од стрес и секојдневните грижи. Исто така црвеното вино ќе го поттикне вашиот крвен притисок и лачењето на хормони на среќа со што значително ќе придонесе за подобрување на вашето расположение.

Чувар на вашето срце

Чаша црвено вино има регулаторна улога врз вашиот крвен притисок, но секое претерување негативно ќе се одрази врз срцевиот пулс и крвниот притисок.

Француски парадокс

Црвеното вино има специфичен состав кој помага побрзо да се процесира храната и го спречува складирањето на мастите.

Тоа го објаснува фактот што нема дебели Французи. Затоа феноменот на пиење вино по ручек и влијанието врз килажата во литературата уште се нарекува и „француски парадокс“.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.