Статистика: Европски народи кои најмногу кознумираат алкохол

Жителите на земјите што зборуваат англиски и на Скандинавија пијат почесто од која било друга нација. Додека граѓаните на Балканот се на ниво на светски просек во однос на потрошувачката на алкохол.

Овие податоци се објавени во овогодинешното издание на Глобалното истражување за лекови.

Истоимената невладина организација што го спроведува истражувањето наведува дека само 16 проценти од испитаниците изјавиле дека не се опиле во текот на 2020 година. Анкетата опфатила околу 110.000 луѓе од над 25 земји и региони.

Студијата ја дефинира интоксикацијата како ситуација во која испитаниците пијат толку многу што нивните физички и ментални способности се нарушени.

Кога не биле во можност јасно да се фокусираат на нештата или кога нивното однесување било драстично различно од вообичаеното.

Во просек, испитаниците пријавиле дека се опиле 21 пати во последната година, а најчесто тоа било случај со мажи помлади од 25 години, а најмалку со жени постари од 25 години.

Граѓаните на Балканот се исто така на ниво на светски просек, со нешто повеќе од 20 пијани годишно во просек.

Врз основа на податоците од над 90.000 луѓе кои консумираат алкохол. Околу два проценти побарале хоспитализација минатата година поради прекумерна употреба на тој опијат.

Жените на возраст под 25 години се категоријата која најчесто барала итна медицинска помош откако се опиле.

Околу една третина од сите алкохоличари пријавиле дека жалат што се опијаниле, најчесто поради мамурлак, а веднаш потоа затоа што „кажале нешто што нормално не би го рекле“.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.