Иднината на ентериерот: Луксузни домови без трпезарии

Бидејќи сите живееме брзо, така има сè помалку време за заеднички собири, бидејќи не сите членови на семејството се враќаат од работа, училиште или градинка истовремено.

Затоа, трпезаријата се почесто се доближува до кујната, толку многу што понекогаш е поврзана со неа.

На тој начин се овозможува добивање на време, бидејќи можеме да разговараме и со оној што ја подготвува нашата храна.

Сепак, приврзаниците на класичната трпезарија, како посебна просторна единица во станот, не треба да се грижат.

– Таа сепак останува претставена во визиите на денешните дизајнери на ентериер!

Без тепих

Забележливо е и дека има помалку и помалку теписи во трпезариите.

Тие се претежно паркет, ламинат или големи плочки на подот, а доколку има килим, тој ја опфаќа само просторијата за јадење, односно не оди од ѕид до ѕид.

Трпезаријата сега е поврзана со кујната. Светлиот простор, со продирање на многу природна светлина, како и бела боја, се главните белези на модерните трпезарии.

Масата обично се поставува веднаш до прозорецот, и многу ретко во централниот дел на просторијата, како што беше случај порано.

Колку повеќе прозорци во близина, толку подобро, а навечер масата е осветлена со висечки лустери кои се наоѓаат директно над неа.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.