Патувањето во Венеција ќе биде вистински пекол!

Од оддел за контрола во седиштето на полицијата во Венеција, туристите наскоро ќе го гледаат Големиот брат.

Со цел да се справи со премногу туристички пристигнувања, Венеција сака да го сними секој човек што стапнал во градот.

Со 468 камери за видео надзор, оптички сензори и системи за следење мобилни телефони, тие можат да ги разликуваат жителите од посетителите, Италијанците од странците, да видат од каде доаѓаат луѓето, каде одат и колку брзо се движат, пишува Ројтерс.

Од 3 до 10 евра за влез во градот

На секои 15 минути, властите добиваат информации за тоа колку е преполн градот, како и колку гондоли се движат по Големиот канал или дали морето се издига до опасно ниво.

Еден месец откако на крстосувачите им беше забранет влез во лагуната, градските власти планираат да побараат од туристите однапред да резервираат посета преку апликацијата и да наплатат еднодневни посетители од 3 до 10 евра за да влезат во градот, во зависност од сезоната.

Колку луѓе има во Венеција ќе се контролира и, доколку ги има премногу, нови посетители нема да можат да влезат.

Мерките ќе останат да важат и по епидемијата

Туристите се во страв дека овој пристап на венецијанските власти ќе биде на важење и по епидемијата.

Односот на властите кон туристите ќе стане дел од нормалната пракса и понатаму.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.