Викенд одмор во Тирана? Да! Пет причини да ја посетите Тирана

Иако сè уште често хаотичен Тирана е многу пријатен мал град и културен, забавен и политички центар на Албанија.

На брзорастечко население од скоро еден милион, Тирана има шарм што нема да ги најдете на друго место во оваа земја.

Ви наведуваме пет причини зошто да го посетите главниот град на Албанија наскоро:

  • Да уживате во албанското гостопримство

Да ве поканат на кафе или ракија е локален обичај и ќе најдете Албанци пријателски насторени кон странските посетители.

Бидејќи биле изолирани од остатокот на светот во втората половина на дваесеттиот век, многумина се љубопитни кон приливот на патници.

  • Заради локалната боја

Бидејќи е мал град, лесно можете да го поминете централното подрачје на Тирана за еден ден.

Но, како и лежерното истражување на неколку музеи, споменици, историски згради и паркови, направете време да се воодушевите од бетонските градски куќи за домување.

Да навистина. Насликани во бои на виножито, тие додаваат осветленост на некогашниот монохроматски градски пејзаж.

  • За кафе и храна

Албанија можеби не е позната по својата кујна, но тоа не е причина да не ја ставиме храната во фокусот.

Пробајте го одличното кафе и пиво, како и пристојни колачи и добро желато.

  • За час по историја на плоштадот Скендербег

Центар на Тирана е плоштадот Скендербег, именуван по националниот херој кој обезбедил Албанија да биде независна од Отоманската империја.

Постои голема бронзена статуа на Скендербег на коњ на сред плоштад, а џамијата Етхем Бег, една од најценетите згради на нацијата која датира од крајот на XVIII век, се наоѓа во југоисточниот агол.

  • Тиранската пирамида

Бетонската пирамида во Тирана, се наоѓа на кратко пешачење од плоштадот Скендербег. Изградена е во 1987 година од ќерката на албанскиот диктатор Енвер Хоџа како музеј на нејзиниот татко. Сега е запуштена и исцртана со графити.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.