/

Профил на манипулатор жртва: Фиктивна жртва која наметнува долг

Под превезот „Ти ги посветив моите најдобри години / вложив многу пари во тебе / не спијам ноќе заради тебе“, манипулативните жртви ја даваат својата љубов и пријателство на кредит.

Потоа треба да го отплатите тој заем со години. Кога станува збор за деца за кои мајките го жртвуваа својот личен живот, сосема е невозможно да се врати „долгот“.

Според идејата на манипулаторот, другите мора да им бидат благодарни за дадените пари, време и љубов.

Ако слушате такви фрази од родител, партнер, брачен другар или пријател, знајте дека тие се обидуваат да ве изманипулираат преку чувство на вина:

-Ги минувам најдобрите години од мојот живот за тебе.

-Поради тебе, јас повеќе не се дружам со моите пријатели.

-Не се омажив по втор пат, така што не треба да се навикнуваш на очувот.

-Трошам пари за тебе и не гледам никаква благодарност.

-Го готвам овој ручек три часа, а ти врти глава.

Сите обвинувања се темелат на шема: жртвував нешто ужасно важно за тебе, а сега ти е редот да платиш.

Во исто време, манипулаторот ја нагласува фиктивната жртва, што всушност никој не ја побара (децата не побараа да се родат, сопругот не побара од сопругата да ја напушти работата и така натаму).

Таквата жртва не предизвикува благодарност. Напротив, оној на кого му се нудат несакани жртви има желба да избега до крајот на светот. Kолку што е можно од насилни добротворни цели.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.