/

Сме чуле за депресија, но кој е нејзиниот антипод и што е хипоманија

Хипоманија е состојба на умот која се карактеризира со возбуда или еуфорија што се јавува на поблаг начин отколку во манија.

Со други зборови, тоа е умерен случај на второто; тоа обично не влијае сериозно на функционалноста на лицето.

Почнувајќи со објаснување што е тоа „манија“, во оваа статија ќе видиме како е дефинирана хипоманијата и под кои околности може да се појави.

Зборот манија потекнува од антички грчки јазик; тоа значи „бес“ или „возвишена, бесна состојба“.

Ние го користиме и на разговорен и на специјализиран јазик за да се однесуваме на различни ситуации поврзани со второто.

Симптоми

Обично епизодата на хипоманија трае цел ден и најмалку 4 дена.

Во второто, може да се разликува поинакво расположение од вообичаената депресија и вклучува некои симптоми на манија.

Ова дури може да биде функционално или прилагодливо за некои луѓе, бидејќи зголемувањето на енергијата исто така ја зголемува креативноста, безбедноста и самодовербата.

Кај другите луѓе, хипоманија може да се манифестира повеќе како раздразливост и лесно одвлекување на вниманието.

Главните симптоми на хипоманска епизода се следниве:

  • Високо самопочитување и бомбастирање.
  • Намалена потреба за спиење (чувство на одмор по само 3 часа сон).
  • Зголемена потреба за зборување, па дури и притисок за продолжување на говорот.
  • Лет на идеи или субјективни искуства дека мислите одат премногу брзо.
  • Леснотија на расеаност.
  • Ја зголемува активноста насочена кон целите, на пример на работа, училиште, сексуалност или секојдневна социјализација.
  • Прекумерно вклучување во активности кои имаат висок ризик на непожелни или болни последици, на пример, коцкање или неконтролирано купување.

За нејзино дијагностицирање и лекување, мора да се исклучи дека горенаведените симптоми се предизвикани од ефектите на некоја супстанца (како што се лекови или лекови) или од општа медицинска состојба (на пример, хипертироидизам).

Во многу прилики, луѓе со хипомански епизоди се дијагностицира со биполарно нарушување тип II, прашање што бара поспецифичен пристап.

Во други прилики, може да се појави како ефект на земање антидепресиви, во овој случај, исто така, бара специфичен пристап и контрола, за што не е потребна дијагноза на биполаритет.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.