/

Сончањето во септември: Голем број на придобивки по здравјето

Септемвриското сонце не е толку јако како онаа во август. Од таа причина можноста да направи штета на кожата се намалува.

За разлика од одмор во претходните месеци, во кои постоеше посебен режим на сончање со забрана за изложување на сонце од 11 до 16 часот, во септември тоа не е случај.

Од причина што може да се сончате во текот на целиот ден, вашата кожа ќе произведе доволно витамин Д.

Исто така, важно е септемврискиот одмор да го искористите за сончање токму поради тоа што ви се потребни резерви на витамин Д во текот на целата година до следното лето.

Уште неколку придобивки од септемвриското сончање:

Не ви е потребна крема со заштитен фактор

Некои креми со заштитен фактор, го спречуваат продирањето на фотоните во кожата при што се спречува создавање на витаминот Д.

Но кремите со заштитен фактор не мора да бидат дел од вашата козметика за плажа доколку одморот ви е во септември.

Сонцето е значително послабо, а наместо крема со заштитен фактор, може да користите органска козметика.

Нанесете лимонов сок на најизложените делови од кожата.

На тој начин витаминот Ц ќе спречи дехидрација и изгореници на кожата.

Бронзената боја е подолготрајна

Во септември не се сончате на превисоки температури, па така опасноста од изгореници и лупење на кожата е елиминирана.

Темната боја што ќе ја добиете на кожата по сончањето, ќе ви се задржи подолго од инаку.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.