Алкохолен пијалок кој жените го обожаваат, а мажите избегнуваат

Џејмс Бонд 007, често пиеше бело мартини со зелена маслинка. Но во реалноста мажите не го преферираат мартинито.

Наместо мажите, мартини е чест избор за пијалок кај женската популација.

Причината е нискиот процент на алкохол што го содржи мартинито, но и слаткиот вкус кој не е доволно интензивен за „машки вкус“.

Сепак малку е познато дека мартинито не е чист алкохолен пијалок, во суштина мартинито е коктел на база на џин.

Мартини е коктел направен со џин и вермут, и декориран со парче од маслинка или лимон. Со текот на годините, мартинито стана еден од најпознатите мешани алкохолни пијалоци.

М. Менкен го нарече мартини „единствениот американски пронајдок совршен како сонетот“, и Е. Б. Вајт го нарече „еликсир на тишината“.

До 1922 година мартини ја достигна својата најпрепознатлива форма во која лондонскиот сув џин и сувиот вермут се комбинираат во сооднос 2:1

Тие беа промешувани во чаша за мешање со коцки мраз, со дополнително додавање портокалови или ароматични горчливи производи.

Со текот на времето, генерално вообичаената глазура стана избор на пиење на многумина со зелена маслинка или кора од лимон.

Денеска се разликуваат неколку типа на мартини, главната разлика е помеѓу „суво и влажно мартини“.

Сувото мартини содржи помалку веврмут, додека влажното содржи многу повеќе вермут.

Покрај оваа разлика, важна е и разликата во боја, па така денеска најчесто се произведува: бело,црвено и златно мартини.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.