/

Лекарски совети за нега на усни во есенскиот период

Најчеста причина за појава на херпес на устата е недостаток на витамин Б2, анемија, стомачни заболувања, габи, несоодветна хигиена, но и лошо поставена протеза.

Дијабетичарите често ги имаат, но и оние кои ги навлажнуваат усните додека зборуваат. Сепак, тие најчесто се појавуваат на есен, бидејќи ветерот предизвикува оштетување на влажните усни.

Лекарите прво се обидуваат да ја откријат причината зошто се појавуваат, а потоа нудат разни креми кои можат да ја ублажат болката. Кремите се обично антисептички и антибактериски.

Маслото од чајно дрво е исклучително ефикасно во третирање на херпеси

Сепак, еден од најефикасните лекови против херпеси е маслото од чајно дрво, кое го откри рускиот лекар Виктор Хрушчов.

Херпес се пренесува преку обична чаша за пиење вода и затоа садовите треба задолжително да се дезинфицираат и плакнат со врела вода – Објаснува д-р Хрушчов.

Дезинфицирајте прибор за јадење, не јадете солено, земајте витамини, намачкајте ги усните со балсам за усни.

Лекарот препорачува усните да се намачкаат со крем или кисело млеко пред спиење. Треба наизменично да користите малку ракија за да ги намачкате аглите на усните и да ги отстраните бактериите кои главно живеат во аглите од усните.

© Фото: Unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.