/

Зошто 10 дневен летен одмор е неопходен за секој!

Луѓето отсекогаш биле свесни за придобивките од морската вода. Дури и лекарите од 18 век спровеле терапија со инструкции за луѓето да пливаат во морето.

Корисниот ефект на морето врз човечкото тело беше откриен одамна.

Морето го прави нашето тело и мозок целосно да се одморат

Откриено е дека звуците на морето ја стимулираат областа на мозокот наречена префронтален кортекс, која е одговорна за нашите емоции и лични рефлексии.

Звуците на морето ја подобруваат самосвесноста и емоционалната благосостојба.

Брановите му помагаат на нашето тело да ги исфрли негативните јони, а телото апсорбира повеќе кислород и го регулира нивото на сертонин, супстанца која ја контролира анксиозноста.

На крајот стануваме смирени, како после јога или психотерапија.

Звукот има позитивен ефект на човечкото тело

Бучавата што ја емитуваат брановите го намалува нивото на кортизол, хормонот на стресот и придонесува за смиреност.

Тој звук не потсетува најмногу на оној што го слушнавме кога бевме во утробата на нашата мајка. Затоа се чувствуваме безбедно и среќно на море.

Поглед кон морето и човечкото тело

Кога гледаме во морето или кога сме покрај брегот, се наоѓаме во предвидлива и стабилна средина, вели неврологот Мајкл Мерцениќ.

Тој објасни дека се чувствуваме безбедно кога сме на места без закани, како што е морето.

Површината на водата што се губи на хоризонтот пренесува чувство на стабилност и сигурност во нашиот мозок.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.