Како да се остане во врска во која еден од партнерите нема либидо?

Кога еден од емотивните партнери ја губи сексуалната желба, не знае што му се случило, се преиспитува себеси.

Се обидува да најде валидна причина за тоа, пред падот на либидото да го припише на возраста, односно возраста.

Жеjка Курјачки, психолог, објаснува како емоционалната врска влијае на еден од партнерите кога либидото почнува да опаѓа:

Како и кога станува збор за кој било друг проблем во емоционална врска, најважно е меѓусебното почитување и разбирање. Исто така е важна вештината да се зборува за проблемот на неопасен начин. Ако дотогаш, меѓусебниот однос се базирал првенствено на секс, тогаш падот на либидото ќе значи крај. – вели Курјачки.

Многу луѓе во одреден период од животот страдаат од депресија, вознемиреност, а потоа главно сексуалната желба е намалена. Едноставно, природата не дизајнирала така што кога чувствуваме страв, да не чувствуваме потреба за секс – истакнува Курјачки.

Како си објаснувате себеси дека ова не е поради прекин на желбата за сакана личност, туку поради природниот, физиолошки процес на стареење?

Ако сексуалноста е значајна ставка во врската на партнерот, тогаш овој проблем, како и секој друг, не се зема здраво за готово. Туку се бара помош. Медицината измина долг пат во решавањето на овој проблем и би требало да осознаеме што има да ни понуди. Многу жени се борат против својата менопауза, не разбирајќи го како период на обновување, туку период што значи нешто тажно и мрачно. Така намалувањето на сексуалната желба го гледаат како нешто неизбежно – објаснува Курјачки.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.