Не претерувајте со внес на витамин Д, предизвикува мозочен удар

За многу луѓе, земањето витамини е дел од нивната утринска рутина.

Долго време се сметаше дека ваквите додатоци се брз и добар начин да се компензираат одредени дневни потреби за хранливи материи што можеби ви недостасуваат, а во најлош случај, дури и ако на вашето тело не му требаат, нема да предизвикате никаква штета.

Витамин Е е особено популарен, додаток што скоро четвртина од возрасните Американци над 55 години го земаат секој ден, според експертите од Медицинското училиште Харвард.

Сепак, истражувањето сугерира дека дневниот внес на витамин Е всушност може да направи повеќе штета отколку корист.

Клиниката Кливленд вели: –Особено е важно да се избегнува земање додатоци на витамин Е. Не само што има малку клинички истражувања кои покажуваат дека додатоците на витамин Е имаат корист за вашето здравје, но во некои ситуации може да бидат штетни.

Иако е малку веројатно дека ќе добиете премногу од овој витамин со конзумирање на витамин Е преку храна, земањето во форма на додатоци е друга работа.

Високите дози на витамин Е можат да го зголемат ризикот од крварење (со намалување на способноста на крвта да формира тромби по расекотина или повреда) и сериозно крварење во мозокот (познато како хеморагичен мозочен удар), соопшти NIH.

NIH вели дека горната граница на додаток на витамин Е за возрасни е 1.000 mg на ден, додавајќи дека „некои истражувања сугерираат дека земањето додаток на витамин Е дури и под тие горни граници може да биде штетно“.

Поточно, истражувањето покажа дека мажите кои земале 180 мг синтетички додаток на витамин Е дневно неколку години, имаат зголемен ризик од рак на простата.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.