/

Зошто никогаш не треба да седиме со прекрстени нозе?

Според физиотерапевтот д-р Жарко Радовиќ прекрстување на нозете може да предизвика проблеми со притисокот и циркулацијата.

Д-р Радовиќ смета дека овој проблем почесто ги погодува жените, но се случува и кај мажите, а влијае и на крвниот притисок.

Помладите луѓе честопати несвесно ги прекрстуваат нозете, што може да ја забави периферната циркулација.

Жените почесто „страдаат“ отколку мажите, рече д-р Радовиќ.

Ако ги прекрстуваме нозете долго време, може да се забави, тогаш има чувство на тежина, оток, по околу десет, 15 минути. Кога нозете ќе се вкочанат, тоа се случува затоа што сме биле во позиција одреден временски период поминува. Ова е  проблем, што ќе ја наруши циркулацијата и може да доведе до проширени вени, рече тој.

Постарите пациенти се изложени на поголем ризик поради веќе нарушена периферна циркулација, но како резултат на тоа е возможен и покачен крвен притисок.

Седењето воопшто носи ризик од зголемен крвен притисок

Луѓето кои подолго време седат и помалку се движат во текот на денот се склони кон хипертензија.

Намаленото движење предизвикува намален крвен проток и зголемена активност на срцето за снабдување на периферните делови со О2.

За превенирање на проблем со крвен притисок, потребно е секој возрасен човек да се движи во природа 20-40 минути дневно.

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.